Telefon
WhatsApp
Online Randevu
p"> Harita

Gebelikte Günlük Yaşam

Gebelikte Günlük Yaşam

Gebelikte Günlük Yaşam

Gebelikte Günlük Yaşam

Kişisel Hijyen ve Genel Bakım

Düşme riski olduğundan banyo için uygun, kaymayan, sağlam bir tabureye oturarak yıkanılmalıdır. Küvetli banyo kullanılıyorsa küvete girip çıkarken kaymamak için gerekli önlemler alınmalıdır. Banyo yaparken su sıcaklığının yüksek olmamasına dikkat edilmelidir. Hazneyi yıkama (vajinal duş) uygulaması kesinlikle yapılmamalıdır. Meme uçlarındaki akıntı kuruduğunda ılık suyla ıslatılmış bir bezle temizlik yapılması yeterlidir.

Gebelikte diş sağlığı oldukça önemlidir. Dişler günde iki kez fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır.

Karın Bakımı

Karın bölgesinde oluşacak çatlaklar için öncelikle bol su tüketimi, sebze ve meyveden zengin beslenme, fazla kilo alımının engellenmesi ve karın bölgesinin nemlendirilmesi alınabilecek önlemlerdir. Hamilelikte kuruyan cildi nemlendirmek hamilelik sonrasında oluşan deformasyonları da azaltacaktır. Ama karın çatlakları için genetik yatkınlıkta önemli faktördür.

Kilo Alımı

Gebelikten doğuma dek alınması gereken kilo yaklaşık olarak 9 ile 12 kilo arasında değişmektedir. Çok zayıf olan anne adaylarının maksimum 17 kiloya kadar almasında bir sakınca yoktur. Fazla kilolu olan kadınların çok kilo almaları risk oluşturabilmektedir.

Giyim

Gebe, her zaman içinde kendini rahat hissettiği kıyafetleri tercih etmeli, giysiler sıkı ve dar olmamalıdır. Gebelik süresince alçak topuklu, ortopedik ve rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Memeleri alttan iyi destekleyen, meme uçlarına sürtünme yapmayan sütyen tercih edilmelidir.

Yolculuk

Uzun süren yolculuklarda ikişer saatlik aralıklarla mola verilmeli, molalarda en az beş dakika yürümeye özen gösterilmelidir. Uçak yolculuğu basıncı ayarlanmış kabinlerde gerçekleştiğinden risk artıran bir durum olarak kabul edilmez. Ancak hava yolu şirketleri, uçak yolculuğu için hekim raporu istemektedir. Gebeliğin son haftalarında uzun süren yolculuklardan kaçınılmalıdır. Gebe, tüm tetkiklerin yer aldığı bir dosyayı yanında bulundurmalıdır. Emniyet kemeri kullanırken çapraz üst kısmı memelerin arasından geçecek şekilde olmalı, karnın altına alınmamalıdır. Kemerin alt kısmı ise bacakların üst kısmında, karnın altında olmalıdır.

Bağırsak hareketleri

Gebelikte kadının bağırsak hareketlerin yavaşlama meydana gelebilmektedir. Kabızlık gibi şikayetler sıkça görülür. Anne adayı mutlaka lifli gıdalardan bol bol tüketmelidir. Sebze ağırlıklı beslenilmeye önem verilmelidir. Kahvaltı esnasında sütle birlikte yulaf ezmesi tüketilmelidir. Bol bol su tüketimi, düzenli-sağlıklı beslenme ve egzersiz de alınacak tedbirlerin başında gelmektedir.

Cinsellik

Normal hamilelik sürecindeki bir kadının hamileliğinin cinsel yaşamında herhangi bir kısıtlamaya gitmesine gerek yoktur. Hamileliğin başından itibaren erken doğum ya da düşük riski mevcut olan gebeliklerde cinsel ilişki yasaklanabilmektedir. Vajinal kanama yaşayan anne adaylarında da cinsel ilişki önerilmemektedir. Cinsel yaşam bilgisi, gebeliği takip eden hekimden alınmalıdır. 

Egzersiz

Gebelikte yapılan egzersizin anne ve anne karnındaki bebekte oluşturabileceği tehlikelerin önlenmesi için yapılan aktivitenin hekime danışılarak düzenlenmesi uygun olacaktır. Yapılan çalışmalar, gebelikte en güvenli egzersizlerin yürüyüş ve yüzme olduğunu göstermiştir.

Gebelikte Egzersizin Yararları

  • Dolaşım ve sindirim işlevlerini düzenler.
  • Kilo kontrolünü sağlar.
  • Dayanıklılık ve kuvvetin artırılmasına yardımcı olur.
  • Doğum için gereken kas aktivitesini destekler.
  • Doğum sırasındaki olası sorunların azaltılmasını sağlar.
  • Doğumun daha kısa sürede gerçekleşmesine yardımcı olur.
  • Gebelik diyabeti riskini azaltır.
  • Doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırır.
  • Sosyal ve psikolojik açıdan iyilik hissinin artırılmasına katkıda bulunur.

Gebelikte Egzersizin Sakıncalı Olabileceği Durumlar

Aşağıdaki durumlar varsa hekime danışarak egzersiz yapılmalıdır.

  • Kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon (yüksek tansiyon), kansızlık
  • Solunum yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroid bozuklukları ve diyabet (şeker hastalığı)
  • Düşük ve erken doğum tehdidi, rahim ağzı yetmezliği, vajinal kanama, bebeğin eşinin aşağıda olması
  • Bebek hareketlerinde azalma
  • Karın, kasık ve sırt ağrısı
  • Nefes darlığı, baş dönmesi, baygınlık, çarpıntı
  • Yürüme güçlüğü

Ankarada gebelikte yaşayacagınız her türlü sorun için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Fatma Yazıcı Yılmaz Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.