Gebelikte Şeker Testi
GEBELİKTE ŞEKER TESTİ
Şeker yükleme (Oral glukoz tolerans testi-OGTT) testi gebeliğin 24-28. haftalar içerisinde gestasyonel diyabet yani hamilelikte meydana gelen şeker hastalığını saptamak için uygulanır. 50 gr, 75 gr veya 50 gr yükleme testi yüksek çıkanlarda uygulanan 100gr yükleme testleri yapılabilmektedir.
Gebede aşırı kilo problemi, iri bebek doğurma öyküsü, daha önceki hamileliklerde gebelik şekeri öyküsü gibi risk faktörlerinin bulunması halinde erken haftada uygulanmalıdır.
Bu risk faktörleri olan hamile kadınlarda, test neticeleri normal dahi çıksa 24-28. Haftalarda test tekrar uygulanmalıdır.
Gebelik şekeri, anne ve bebek sağlığı bakımından istenmeyen bir durumdur. Bu karşı tedbir alınması için, 24-28 haftalık hamileliklerde şeker yükleme testi yapılması gerekir. Bu test, uluslararası kabul görmüş bir testtir ve uygulanan test için verilen 50-75 gram şekerin bebeğe herhangi bir zararı olmaz. Verilen 50 ya da 75 gram şekerin bebeğe zararlı bir etkisi bulunmaz. Şeker yükleme testinde alınan şeker miktarı çok önemli boyutlarda olmaz.
Bu test yalnızca var olan bir tablonun ortaya çıkması için yardımcı olur. Test esnasında en fazla duyulan rahatsızlıklardan biri bulantı-kusma şikâyetleridir. İçilecek şekerli suya bir miktar limon sıkıldığı taktirde böyle bir şikayetin gelişmesinin önüne geçilebilir. Bu sebeple hem kendinizi, hem de bebeğinizi riske atmamak adına şeker yükleme testini yaptırmak oldukça yararlı olacaktır.
OGTT nedir?
OGTT uygulanırken; kişiler bu test öncesinde üç gün süre ile karbonhidrat zengini bir beslenme düzeni önerilir. Akşam 21:00’den sonra bir şey tüketilmemesi gerekir. İlk ölçüm için 12 saatlik bir süreyle aç kalmak gerekir. Ardından ise kişilere 75 gram şeker verilir.
Doktor kararı ile 2 ya da 3 saat süresince yarım saat aralıklarla glikoz değerleri incelenir. Bütün ölçümler rapor edilir ve hastanın şeker hastalığı durumu saptanır.
Hamilelikte şeker yükleme testi gebeliğin 24-28. haftalarında uygulanır. Hamile anne adayına 50 gram şeker içerikli sıvılar verilir ve ölçüm yapılır. OGTT olarak geçen şeker yükleme testinin hamilelik sürecinde uygulanmasındaki hedef glikoz düzeyinin anne vücudunda denge içerisinde tutulup tutulmadığını ortaya koymaktır.
Şeker yükleme testi testi ardından hamileliğe bağlı şeker hastalığı teşhisi konulur ise farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Eğer tedbir alınmıyor ise; bebeğin daha erken dünyaya gelmesine, anne için ciddi sağlık sorunlarının meydana gelmesine, olması gerekenden büyük bebeklerin dünyaya gelmesine, bebeğin dünyaya geldikten hemen sonra aşırı düşük şeker sendromu yani, hipoglisemili doğmasına kadar ciddi problemler ortaya çıkabilir.
OGTT yapımı çok kolaydır ve aynı gün içerisinde sonuç alınabilir.
Bu sebeple özellikle başta ailesinde şeker hastalığı öyküsü olan hamile kadınlar ve kilolu hamileler olmak üzere, bütün hamilelerde 24.-26. haftalar içerisinde tarama gerçekleştirilir.
Tarama testi neticesinde hamilelik şekeri teşhisi konan hamileler, önce beslenme düzenlerinin değiştirilmesi ile tedavi edilmeye çalışılır. Diyetle şeker seviyesi düşmeyen hastalara ise insülin tedavisi yapılabilir.
Hamilelikte şeker yükleme testi zararlı mıdır?
Gebelikte anne ve bebek sağlığı bakımından istenmeyen en büyük durum, gebelikte şekerdir. Bebek ve anne açısından riskler ortaya çıkmasına sebep veren gebelikte şeker, bu duruma karşı tedbir alınması için, 24-28 haftalık hamileliklerde şeker yükleme testi yapılması gerekir.
Bu test, uluslararası kabul görmüş bir testtir ve uygulanan test için verilen 50-75 gram şekerin bebeğe herhangi bir zararı olmaz.
Hamilelikte şeker hastalığının riskleri nelerdir?
- Hamileliğin ilk 3 ayında kontrolsuz diyabetin ortaya çıkması; gelişmekte olan bebekte özellikle beyin ve kalbi ilgilendiren doğumsal anormallikler gelişmesine ya da düşüğe yol açabilir. Bu sebeple gebe kalmadan önce doktor muayenesi şarttır.
- Hamileliğin ortasında ya da son üç ayındaki şeker hastalığı ise kontrolsüz olduğunda fazla beslenme ve bebeğin normalden fazla kilo alımına yol açar. Çok büyük bebeklerin normal doğumu bebekte travmalara yol açabilir ya da acil sezaryen riskini arttırabilir.
- Anne adayından gelen fazla yüksek şeker seviyeleri bebekte fazla insülin salgılanmasına yol açar. Doğum ardından kordon kesildiği zaman aniden düşen şeker düzeyi bebekte hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğüne sebep olabilir.
- Uygun tedavi yöntemleriyle diyabetli bir anne adayı da sağlıklı bir hamilelik dönemi yaşayabilir ve normal bir doğum gerçekleştirebilir. Bu sebeple de erken tanı önemlidir.
Risk gurubundakiler
- Hamilelikten önce kilolu olan kadınlar
- Ailesinde şeker hastalığı öyküsü olan kadınlar
- Daha önceden şeker ile ilgili yükseklik problemi olduğu bilinenler
- Daha önceden 4 kilodan büyük bebek doğuranlar
- Daha önceden ölü doğum gerçekleştirmiş olanlar
- Daha önceki hamileliğinde diyabet olan kadınlar
- Amnios sıvısı çok fazla olan kadınlar
- Polikistik over sendromu olan kadınlar
Ankarada gebelikte şeker yüklemesi (Gbelikte Şeker Testi) yaptırmak istiyor veya bu konuda bilgilendirilmek istiyorsanız, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Fatma Yazıcı Yılmaz kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.