Telefon
WhatsApp
Online Randevu
p"> Harita

Gebelikte ve Lohusalıkta Beslenme

Gebelikte ve Lohusalıkta Beslenme

Gebelikte ve Lohusalıkta Beslenme

Ankara Gebelikte ve Lohusalıkta Beslenme

Gebelikte kadının vücudunda, yeni bir canlının (bebeğin) oluşması ve büyümesi ile bazı değişiklikler izlenir. Oluşan bu değişikliklerle birlikte gebe hem kendisinin hem de bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bu dönemde beslenmesine daha fazla dikkat etmek zorundadır. Gebelikte artan enerji ve besin ihtiyaçlarının karşılanması için dengeli ve yeterli beslenmek önemlidir.

Gebelikte önemli olan fazla gıda almak değil, dengeli gıda almaktır. Üç öğün arasında ek öğünler alınarak enerji ihtiyacının düzenli karşılanması sağlanır.

Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren besinler mümkün olduğu kadar seyrek tüketilmelidir. Kahve sayısı en fazla iki fincan ile sınırlanmalıdır. Kola ve hazır meyve suları içilmemelidir

  • Kalsiyum açısından zengin süt, peynir, çökelek, yoğurt, kefir gibi besinler tercih edilmelidir.
  • Beslenmede protein açısından zengin yumurta, kırmızı et, tavuk, balık gibi hayvansal gıdalara yer verilmelidir. Bu besinlerin yerine kuru baklagiller de yenilebilir.
  • Sebzelerin ve kuru baklagillerin haşlama sularının dökülmesi vitamin ve mineral kayıplarına neden olacağı için haşlama suları dökülmemelidir.
  • Yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalıdır. Hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalığı varsa yemekler tuzsuz veya az tuzlu pişirilmelidir.
  • Konserve, beklemiş besinler ve hazır besinler yerine mevsiminde ve taze besinler yemeğe özen gösterilmelidir.
  • Besin çeşitliliğine önem verilmelidir. Bu şekilde birçok vitamin ve mineralin vücuda alınması mümkün olacaktır.
  • Sıvı alımı asla ihmal edilmemeli, günde en az 2 litre su içilmelidir.
  • Lif içeren gıdalar gebelikte yavaşlayan bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi için önemlidir.
  • Tercih edilen meyve ve sebzeleri mevsiminde yemeğe ve özellikle kabuğu ile yenilen meyveleri iyi yıkamaya dikkat edilmelidir.
  • Her öğünde C vitamini kaynağı sebzelerin (kıvırcık, lahana, biber, domates, karnabahar vb.) ve meyvelerin (kuşburnu, portakal, mandalina, elma, şeftali vb.) yenilmesi, besinlerde bulunan demirin vücutta emilmesine yardımcıdır.
  • Yemeklerle birlikte veya yemeklerden hemen sonra çay ve kahve içilmesi demir emilimini azaltarak kansızlığa neden olabilmektedir. En az bir saat aralık verilmesi önerilmektedir.

Vitaminler ve Mineraller Desteği

  • Gebelikte B6 vitamini, B12 vitamini, folik asit, demir ve kalsiyum gereksinimi artar.
  • Folat desteği, nöral tüp defekti riskini azaltmaktadır. Vitamin ve mineral desteği için hekime başvurulmalıdır.
  • Demir ilacı tercihen aç iken alınmalıdır. (Aç iken alınmadıysa yemekten 1 saat önce veya yemekten 2 saat sonra alınabilir.) Demir ilacı süt, yoğurt, peynir, kefir gibi kalsiyum içeren gıdalarla birlikte alınmamalıdır.
  • Tüm gebelere demir ve D vitamini desteği önerilmektedir. Tüm gebelere 16. gebelik haftasından başlayarak 6 ay ve doğum sonu 3 ay olmak üzere toplam 9 ay boyunca günlük 40-60 mg elementer demir, 12. gebelik haftasından başlayarak doğum sonrası 6. aya kadar 1200 IU (9 damla) günlük D vitamin desteği önerilmektedir.

Gebelikte Ağırlık Kazanımı

Gebelikte sağlıklı beslenmenin önemi, maternal kilo alımı ile yenidoğanın kilosu arasındaki gösterilmiş pozitif doğrusal ilişki ve gebelik öncesi vücut kitle indeksinin (VKİ), gebelik süresince alınan kilodan bağımsız olarak, yenidoğanın kilosu üzerindeki etkisinden ileri gelmektedir. Gebeliğe düşük kilolu olarak başlayan ve düşük kilo alımı olan annelerin düşük doğum tartılı (<2500 g) bebek doğurma olasılığı artmakta, ayrıca gebelik öncesi kilolu olan kadınların makrozomik bebek doğurma olasılığı artmaktadır. Yani, gebelikteki total kalori alımı doğum kilosu üzerinde bilinen en önemli beslenme faktörüdür.

Lohusalık Döneminde Beslenme

Lohusanın diyeti protein, demir ve demir emilimini sağlamak için C vitamin açısından zengin olmalıdır. Düzenli bağırsak hareketlerinin sağlanması için bol sıvı alımı ve posalı diyet önerilmektedir.

Ankara da gebelikte ve lohusalıkta beslenme ile ilgili bilgilendirilmek isterseniz kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Fatma Yazıcı Yılmaz ile iletişime geçebilirsiniz.