4 BOYUTLU ULTRASON
Gebelik başlangıcından itibaren bebeğin gelişim aşamalarını gözlemlemek, anne ve bebeğin sağlık durumunu (Bu süreçte bebeğin ve annenin sağlıksal açıdan herhangi bir problemi olmasa bile) kontrol etmek için mutlaka düzenli olarak takip edilmelidir.
Gebelik takibi süresince bebeğin gelişimini değerlendirmek için ultrason görüntüleme yönteminden faydalanılır. Teknolojik açıdan son derece gelişmiş olan ultrason cihazı ile anne karnındaki bebeğin gelişimi hakkında detaylı bilgiye ulaşılabilmektedir.
4 boyutlu ultrason görüntüleme cihazı; gebelik süresince anne karnındaki bebeğin gerçeğe en yakın halinin detaylı bir şekilde görüntülenmesine olanak sağlamaktadır.
4 boyutlu ultrason; anne karnındaki bebeğin en, uzunluk ve derinlik boyutları ile eş zamanlı olarak 3 boyutlu görüntülenmesine olanak sağlar. 4 boyutlu ultrason teknolojisi ile bebeğin bütün el, ayak ve baş hareketleri gerçek zamanlı ve 3 boyutlu olarak izlenebilir, anne adayları bebeklerini oldukça net bir şekilde görebilir. 4 boyutlu ultrason; bebeğin organları ve tıbbi durumu hakkında en iyi bilgiyi veren 2 boyutlu ultrasonun zaman zaman yetersiz kaldığı değerlendirmeler için ek bilgi sağlayabilir.
4 boyutlu ultrasonun uygulama şekli diğer ultrason görüntüleme yöntemleri ile aynıdır. Tek farkı görüntüleme süresidir. Çünkü 4 boyutlu ultrasonda bebeğin fetüs içerisindeki yerine, suyuna bakılır, ardından; baş, boyun, gövde ve bacaklarının her bölümü ayrıntılı olarak incelenir, bu esnada organların gelişimi ve kan akışı da kontrol edilir.
4 Boyutlu Ultrason Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Yapılmalıdır?
Gebeliğin erken döneminde bebeğin tam gelişmemesi nedeniyle 4 boyutlu ultrason görüntüsü yeterince detaylı olamamaktadır. Bu nedenle gebeliğin 4’üncü ayından itibaren 4 boyutlu ultrason ile görüntüleme tercih edilmelidir. Ultrasonda gerçeğe yakın en iyi görüntü ise gebeliğin
26 ve 30’uncu haftaları arasında elde edilebilmektedir. Bu haftalarda bebeğin gelişiminin belirli bir kısmının tamamlamış olması nedeniyle yüz, el ve ayaklarının hareketleri detaylı olarak görülebilmektedir. Bu haftalarda yapılmasının bir diğer nedeni ise anne karnındaki amniyon sıvısının yoğunluğunun fazla olmasıdır. Amniyon sıvısının fazla olması ultrason görüntüsünün daha net olmasını, bu sayede daha net ve detaylı bir şekilde değerlendirme yapılabilmesini sağlamaktadır.
Diğer taraftan 4 boyutlu ultrason ile bebeğin gerçeğe yakın görüntüsü elde edebilmek için görüntüleme esnasında bebeğin anne karnındaki pozisyonu da önemlidir. Örneğin görüntüleme esnasında bebeğin yüzünün dışa dönük olması, yüzünün elleri veya kordonu tarafından kapanmaması gerekir. Bu ya da buna benzer durumlarda net görüntü elde edilemeyebilir. Böyle olduğu durumlarda belirli bir süre sonra tekrar eden kontrollerde bebeğin 4 boyutlu ultrasonla görüntülenmesi yeniden yapılabilir. Ancak 4 boyutlu ultrason gebelik takibi süresince tıbbi anlamda zorunlu bir uygulama değildir.
Bebeğin Cinsiyeti Daha Net Bir Şekilde Belli Olur?
Gebelik takibi süresince 2 boyutlu ultrason ile yapılan kontroller bebeğin cinsiyeti hakkında bilgi vermektedir. Ancak 2 boyutlu ultrasonda görüntünün siyah beyaz olması nedeniyle cinsiyet bazı durumlarda tam olarak görülemeyebilir. 4 boyutlu ultrasonda ise elde edilen görüntünün daha detaylı olması nedeniyle bebeğin cinsiyeti net bir şekilde belirlenebilir.
Kadın Sağlığına İlişkin Kullanım Alanları
4 boyutlu ultrasonun kullanım alanı sadece gebelik takibi süresince bebeğin gelişimini gözlemlemek değildir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak doktorlar gerekli gördüğü takdirde rahim ve yumurtalıkta oluşan hastalıkların tespiti açısından 4 boyutlu ultrasonu kullanabilmektedirler. 4 boyutu ultrasonla yapılan görüntülemede elde edilen bilgiler sayesinde hastanın tanısı ve buna bağlı olarak tedavisi planlanabilmektedir.
Ankara’da her türlü kadın hastalıkları ve gebelik takibiniz süresince 4 boyutlu ultrasonla yapılacak görüntüleme, tanı ve tedavi için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Fatma Yazıcı Yılmaz' a başvurabilir, kendinizi ve bebeğinizi bize emanet edebilirsiniz.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız