Telefon
WhatsApp
Online Randevu
p"> Harita

Ankara Bartholin Kisti, Bartolin Apsesi Tedavisi

  • Anasayfa
  • Ankara Bartholin Kisti, Bartolin Apsesi Tedavisi

Ankara Bartholin Kisti, Bartolin Apsesi Tedavisi

Bartholin Kisti ve Bartolin Apsesi

Bartholin bezleri vajina girişinin her iki yanında bulunan bezlerdir. Vajinayı nemli tutan, cinsel birliktelikte kayganlığı sağlayan bezlerdir. Bu bezlerin kanallarının tıkanması durumunda salgıladıkları sıvıyı boşaltamazlar ve bezlerin içi salgıladıkları sıvı ile dolarak kistik bir görünüme ve Bartholin kistine neden olabilir. Eğer bu kist, sıklıkla karşılaştığımız cinsel yolla bulaşan Klamidya veya Neiseria Gonore gibi mikroorganizmalar ile enfekte olursa, kızarıklık, ağrı, ısı artışı ve daha ileri dönemde enfekte materyal birikimiyle Bartholin absesine dönüşebilir.

Bartholin Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Bartholin kisti, sıklıkla enfekte olduğunda veya boyutu çok büyüdüğünde belirti verir.

Bartholin apsesi, vajina girişinde hassas, ağrılı bir kitle olarak karşımıza çıkar. Sıklıkla ele gelen kitle, yürürken ya da otururken rahatsızlık hissi, cinsel İlişki sırasında ağrı bazen de ateş gibi belirtiler gösterebilir.

Bartholin kistiniz küçük ya da henüz apseye dönüşmemişse bunu fark etmeyebilirsiniz. Bartolin kisti genelde tek taraflı dış dudakta görülse de nadiren vajinanın her iki tarafında da görülebilir.

Bartolin Kisti Neden Olur?

Bartolin bezlerinin tıkanması sonucu olur ve buna neden olan sebepler;

  • Vajinal enfeksiyonlar
  • Klamidya, Gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve makat bölgesinden taşınabilen Escherichia coli gibi enfeksiyonlar
  • Nadiren vajinal floranın bozulması sebep olabilir

Bartholin Kisti Oluşumu Önlenebilir Mi?

Bartholin kisti oluşumunu önlemenin bir yolu vajinal enfeksiyonlardan korunmakla olabilir. Bu da güvenli cinsel ilişki ile mümkün olabilir. Aslında sadece bartolin apsesi için değil tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın yolu kondom (prezervatif) kullanmaktır.

Bartholin Kisti Tanısı Nasıl Konulur?

Bartholin bezleri enfekte olup apse oluşuncaya kadar fark edilmeyebilir. Bartolin kisti oluştuktan sonra pelvik ve jinekolojik muayene ile tanı konulur. Aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıkların teşhisi için tetkikler yapılabilir.

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

Vajina girişinizin yakınında iyileşmeyen ağrılı kitle hissediyor iseniz jinekoloji uzmanınızdan başvurabilirsiniz.

Bartholin Kisti Tedavisi Nedir?

Bartholin kisti belirtilerinde ağrı ya da hassasiyet hissi gibi belirtiler yoksa tedaviniz basit olabilir. Kist ağrılıysa jinekoloji uzmanınız ilk olarak kisti günde birkaç kez 3 ya da 4 gün boyunca ılık suda bekletmek, ağrı kesici ilaç, antibiyotik gibi anlık tedaviler uygulayabilir.

Hasta fayda görmezse, enfekte olmuş apse boşaltılabilir.  Fakat boşaltma işlemi sonrası Bartholin kisti bazen tedaviden sonra tekrarlayabilir.

Bartholin kisti tedavisinde;

  • Kistte apse gelişirse, enfeksiyonu temizlemek için antibiyotik reçete edilebilir.
  • Kateter yerleştirme ya da fistülizasyon olarak bilinen balon kateter yerleştirme ile sıvıyı veya apseyi boşaltmak için bir prosedür uygulanabilir.
  • Lokal anestezi eşliğinde abse drenajı sonrası, bartholin kistinin kenarları cilde ağızlaştırılarak, kistin yeniden kapanmasının önüne geçilmiş olur. Bu işleme 'Marsupializasyon' denir. Hasta çok şiddetli ağrı tablosundan hemen çıkar ve belirgin rahatlama hisseder. İleri derece büyük abse boyutlarında lokal anestezi yerine genel anestezi tercih edilebilir. Uygulanan operasyon ortalama 10 dakika sürer. Bu bölgenin tamamen iyileşmesi 10- 15 gün süre alabilir.
  • Tüm tedavi şeçeneklerine rağmen tekrarlayan bir bartolin apsesi var ise Bartolin bezini çıkarma şeçeneği hastaya sunulabilir .

Bartholin Kisti Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmeli

Tedavi edildikten sonra vajinada enfeksiyona daha meyilli açıklıklar bulunması nedeniyle tekrarlama ihtimalini düşürmek için;

  • Kişisel hijyenik kurallara uyması
  • En az 2 haftaya kadar cinsel ilişkiden uzak durmak
  • Vajinal hijyene dikkat etmek
  • Ayakta duş alınması, deniz, havuz, jakuzi
  • Ağrı kesici ve antibiyotik tedavisini düzenli kullanılması önerilir.

Sizin de bu tür bir şikayetiniz var ise Ankara Eryaman da kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak hizmet vermekte olan Op. Dr. Fatma Yazıcı Yılmaz Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.