Telefon
WhatsApp
Online Randevu
p"> Harita

Ankara Doğum Paketi

Ankara Doğum Paketi

 

Gebelik takibi, gebeliğin belirlenmesinden doğuma kadar geçen 40 haftalık (Son adet tarihinden itibaren) süreçte anne adayının gerekli tetkiklerin ve periyodik kontrollerinin düzenli olarak yapılmasıdır.

Her gebe kadının gebelik süresince bir sağlık elemanı veya kurumu tarafından düzenli izlenmesi gereklidir. Annenin gebelikte sağlıklı olması, sağlıklı bebek doğurması gebelik takibi, doğum öncesi ve doğum sonrası bakımla sağlanır.

Bu kontrollerde ortaya çıkabilecek problemler erkenden tespit edilebilir, gerekli önlemler zamanında alınabilir, doğumun doğru zamanda ve en iyi koşullarda yapılması sağlabilir. Gebelik takibi gebeliğin kanda tespit edildiği andan itibaren başlamalı, hastaya göre takip aralıkları bazen değişmekle beraber, başlangıçta aylık kontroller yapılırken son aylarda kontrol aralığı azalmaktadır.

Annenin çok genç yaşta ya da ileri yaşta olması, çok sık doğum yapması, ek başka bir sistemik hastalığının eşlik etmesi gebelikte anne ve bebekte sorunla karşılaşma ihtimalimizi artırmaktadır. Bu gebelikler “riskli gebelik” olarak değerlendirilmeli ve yakın takibi yapılmalıdır. 

Her kontrolde ağırlık ölçümü, kan basıncı ölçümü ve ultrasonografi ile bebeğin büyümesinin takibi ve varsa gebenin mevcut şikayetleri değerlendirilir.

Gebelik tespitinden sonra ilk muayenede tam kan sayımı, rutin biyokimya ölçümleri, açlık kan şekeri, hepatit markerları, kan grubu tayini, bazı enfeksiyonları geçirip geçirmediğimizin tayini, tam idrar testi ve idrar kültürü gibi birçok laboratuar testi yapılır. Belirli aralıklarla tam kan sayımı ve tam idrar testi bakılabilir. Hastaya göre takip değişebilmektedir. 

Gebeliğinin yaşının belirlenmesinde son adet tarihi (son adetin ilk günü) kullanılır. Gebelik haftası ve beklenen doğum tarihi son adet tarihine göre belirlenir. Son adet tarihini bilmeyen gebeler veya son adet tarihine göre gebelik haftası  ile ultrasonografi ölçümü uyumsuz olan gebeler erken hafta ultrasonografi ölçümlerine göre son adet tarihleri belirlenebilmektedir.

Bebeğin  ilk kalp atımı sıklıkla 6. gebelik haftasından itibaren tespit edilebilir.

İlk 3 Ayda Gebelik Takibi

Gebelik izlemine detaylı bir öykü alımı, genel bulgular, özgeçmiş, soygeçmiş sistemik hastalıkların sorgulanması, akraba evliliği yönünden araştırılması ile başlayıp kayda geçirilir, boy ve kilosu kaydedilir. Ortalama gebelik süresinde 10-12 kg. ve üzerinde kilo alınmaması ideal olandır.

11-14. Hafta Gebelik Takibi

Bu hafta aralığında USG ile ense kalınlığı ölçümü, burun kemiği ölçümü yapılmalı fetal kromozomal anomali taramasının ilk basamağı olan ikili tarama testi konusunda gebe bilgilendirilir. Kromozomal hastalıkların kesin tanısının konulmasını isteyen ailelelere koryon villus örneklemesi hakkında bilgilendirme yapılabilmektedir.

16-18. Hafta Gebelik Takibi

Gebelik haftaları arasında yine öncelikle en sık görülen down sendromu (mongolizm) başta olmak üzere birtakım kromozomal anomalileri taramamıza yarayan üçlü veya dörtlü tarama testi yapılabilmektedir. Amniyosentez anne karnındaki bebeğin bulunduğu ortamdan kromozomal inceleme için sıvı alma yöntemine verilen isimdir. Amniyosentezde bebeğe ait kromozomlar incelenir ve down sendromu gibi kromozomal bozuklukların kesin tanısında aileye seçenek olarak sunulabilmektedir. 

18-23. Hafta Gebelik Takibi

Bu haftalar özellikle perinataloglar veya konusunda deneyimli radyologlar tarafından yapılacak olan detaylı USG dönemidir.

24-28. Hafta Gebelik Takibi

Bu haftalar arasında  tüm gebelere oral glukoz tolerans testi yani şeker yükleme testi uygulanır. Test sonucunda gebelik şekeri tanısı konulması halinde, endokrinoloji hekimine  ve diyetisyene konsülte edilir. Sıklıkla gebelik şekeri diyetle kontrol altına alınabilir. Az sayıda hasta insülin kullanımına gereksinim duyar. Gebelik şekeri varlığında bebeklerde görülen en sık sorun şeker değerleri kontrol altında değil ise doğum ağırlığında artış, normal doğum komplikasyonlarının daha fazla görülmesidir. Ayrıca bu bebekler doğduktan sonra akciğer sorunlarına bağlı solunum sıkıntısı, kan tablosunda glukoz ve bazı minerallerin düşmesine bağlı olarak metabolik sorunlar yaşayabilir.

Kan uyuşmazlığı olan gebelerde uyuşmazlık iğnesi 28 haftada yaptırılır. 

28. Haftadan Sonrası Gebelik Takibi

32.haftaya dek 4 haftada bir görülmelidir. Kan basıncı, kilo takibi yapılmalı, bebeğin ölçümleri kaydedilmelidir, vajinal akıntı sorgulanmalı, karakter değişikliği varsa vajinal kültür alınmalıdır. Erken doğum eyleminin ve suyun erken gelmesinin en önemli sebebi enfeksiyondur. Bu nedenle tüm gebelik boyunca belirli aralıklarla idrar kültürü yapılabilir, riskli hastalardan vajinal kültür alınabilmektedir. Bu nedenle gebenin ödemi, tansiyonu ve kilosu çok yakın takip edilmeli risk altındaki hastalar daha sık kontrole çağırılabilir.

36. Haftadan Sonra Gebelik Takibi

Anne veya bebekle ilgili bir sorun yoksa (annenin medikal hastalıkları, 4000 gr. ve üzeri bebek, makat geliş) doğum normal vajinal doğum olarak planmalıdır. Anne için de bebek için de sağlıklı ve fizyolojik olanı normal vajinal doğumdur. Sezaryen doğum, normal doğumun gerçekleşmeyeceği veya anne-bebek sağlığını riske sokacak durumlarda başvurulan cerrahi bir prosedür, bir ameliyattır.

36. gebelik haftası ile birlikte nonstress test (NST) denilen bebeğin anne karnındaki iyilik halini gösteren teste başlanır. Ve doğuma kadar dönem dönem tekrarlanır. Son derece basit ancak o derece kıymetli bir testtir. 

Doğum eylemi esnasında da bu cihaz ile bebeğin kalp atımları yakından takip edilerek rahim kasılmaları ile olan ilişkisi gözlemlenir. Yani bebek içerden dışarıya “ben iyiyim. Bu doğum eylemini sorunsuz tamamlayabilirim” mesajını bize verir. 36. gebelik haftası itibariyle anne adayına emzirme eğitimi verilip meme bezlerinin muayenesi yapılır.

36. haftadan sonraki kontrol riski olmayan gebelerde 38. haftadadır. Yine annenin kan basıncı, kilosu, ödemi, bebeğin büyüme eğrisi, suyu, plasentası değerlendirilir ve haftalık takip yapılır.

40. Hafta Gebelik Takibi

Artık beklenen doğum günüdür (son adet tarihine göre). Doğum eylemi kendi kendine başlamıyor ise bekleme süresi pratikte maximum 1 haftadır. Tüm gebelerin sadece %5’i kendiliğinden beklenen doğum tarihinde doğum eylemine girerler. Gün aşımı gebelikte, gebe 2-3 günde bir görülerek eylem başlamıyor ise ortak belirlenen bir tarihte indüksiyon (suni sancı) için yatırılır ve doğum eylemi gerçekleştirilir. Suni sancıda uygulanan yöntem normalde anne kanında bulunan oksitosin hormonunun kontrollü olarak serum şeklinde veya vaginaya yerleşetirilen bir ilaçla yerleştirilen  rahim ağrılarını tetiklemesi şeklindedir. Normal doğum ağrısından herhangi bir farkı yoktur.

Ankara da gebelik takibiniz için Op.Dr. Fatma Yazıcı Yılmaz' a başvurabilir, kendinizi ve bebeğinizi bize emanet edebilirsiniz

Ankara daki tüm gebelerimiz, gebelik takibiniz ve doğum paketi bilgisi için kliniğimizle ile her zaman iletişime geçebilirsiniz.

Ankara da doğum paketleri ve içerikleri ile bilgi almak isterseniz kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Fatma Yazıcı Yılmaz Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.