HPV yani human papilloma virus enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan ve genital siğil olarak bilinen kondilomların (Siğillerin) oluşmasından sorumlu olan viral bir enfeksiyondur. “Kondiloma aküminata” olarak da adlandırılır. HPV virüsünün (Human papilloma virus - İnsan papilloma virüsü) 200’den fazla çeşidi bulunur ve bunlardan 40’ı genital siğillere neden olur. En çok siğillere yol açan tip HPV 6 ve HPV 11’dir. Ancak bu HPV tipleri kansere yol açmazlar. Tespit edilmiş kadınlara Pap Smear gibi testlerin yapılması gerekir. HPV ile PAP smear testinin beraber kullanıldığı tarama Co-Test ise 30 yaşından itibaren yaptırılması önerilmektedir.
Son zamanlarda genital siğil şikayeti ile tedavi için başvuranlarda da önemli artışlar görülmektedir.
Genital siğiller, HPV virüsü enfeksiyonu hem kadında hem de erkekte daha sıklıkla genital bölgede, makat etrafında oluşur. Bu siğiller HPV enfeksiyonu sonucu oluşan karnıbahar görünümünde tek veya çok sayıda, ağrısız papiller oluşumlardır.
HPV virüsü bir kez vücuda girdiğinde hücreler içinde yerleşir ve özellikle bağışıklığın azaldığı dönemlerde alevlenmelere yol açarak tekrarlayan enfeksiyonlar oluşturur. Bu yüzden HPV enfeksiyonu kesin tedavisi olmayan bir hastalık olarak kabul edilmesine rağmen son yıllarda bazı tiplerinin yıllar içinde vücuttan atılabildiği ve enfeksiyonunda
Kadın kanserleri içinde ön sıralarda yer alan rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri) en önemli nedeni HPV enfeksiyonudur. Bu sebep dolayısı ile HPV virüsü ve meydana getirdiği genital siğiller tespit edildiğinde tedavi ertelenmemelidir. Genital siğil (kondilom) varlığında bu virüsün bulaştırıcılığı çok fazladır ve bu kondilomların yakılması ile virüs çoğu kez bulaştırıcılığı azalmakatadır.
HPV cinsel yolla bulaşan hastalık olup en sık görülenidir. Cinsel bölgeyi enfekte eden HPV' ler temas yolu ile kolayca yayılırlar. HPV' nin bir kişiden diğerine bulaşması için mutlaka tam bir ilişki olması gerekmez. Enfekte olan cilt bölgelerinin birbiri ile teması ile de hastalık bulaşabilir. Dışarıdan "sürtünme" yolu ile gençlerde de sıklıkla bulaşabilmektedir.
Bulaştan sonra bulgular bazen birkaç ay, bazen de birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir. Hatta bazen virüs yıllarca hiçbir bulgu vermeden vücutta kalabilir. Hastaların büyük bir kısmında birkaç ay içinde belirti verir. Aktif genital lezyonların varlığında bulaşıcılık en yüksektir. Siğiller ortaya çıkıp tedavi edildikten sonra yeniden siğilsiz dönem ne kadar uzunsa bulaştırıcılık da o kadar azalmaktadır.
Genital siğiller kişinin kendisi tarafından görülebilir ya da elle hissedilebilir. Siğiller yumuşak, ciltten hafif kabarık, pembe-beyaz renkli, karnıbahar benzeri oluşumlardır. Kondilom tanısı konan kişilerin partnerleri de mutlaka muayene olmalıdır.
Tedavi Yöntemleri
HPV enfeksiyonunu vücudunuzdan atacak bir tedavi yoktur. Ancak genital siğiller aşağıdaki yöntemlerle yok edilebilir.
Kremler, siğil dokusunu kimyasal olarak yakarak tedavi sağlamaya çalıştığıöız yöntemlerdir.
Kriyoterapi, siğilin sıvı nitrojen püskürtülerek dondurulması işlemidir. Anestezi gerektirmez.
Elektrokoterizasyon, siğillerin elektrik akımı yoluyla yakılmasındır, lokal anestezi ile işlem gerçekleştirilir.
Cerrahi Tedavisi, genellikle anestezi altında yapılır ve siğiller tek tek cerrahi olarak çıkarılır.
Tüm bu tedavi yöntemleriyle mevcut siğiller iyileşir. Ancak taşıyıcılık yıllarca devam edebilir. tüm yöntemlerde tekrarlama (rekürrens ) ihtimali vardır. Bu yüzden kişinin immün sistemindeki değişikliklere bağlı olarak siğiller tekrar çıkabilir.
Ankara'da genital siğil veya HPV enfeksiyonu konusunda tedavi desteği almak veya bilgilendirilmek istiyorsanız kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Fatma Yazıcı Yılmaz Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız