Vajinada genişleme pek çok kadında yaş ilerledikçe, gebelik öyküsü, vajinal doğum sonrası meydana gelebilmektedir. Vajinal genişleme sonucunda hem çiftin cinsel hayatı etkilenebilmekte hem de kişide vajinal enfeksiyon görülme sıklığı artabilmekte, vajinadan gaz çıkması gibi şikayetler görülebilmektedir. Bu nedenle pek çok kadın vajinal genişleme şikayeti ile kadın doğum hekimine başvurmaktadır. Vajina daraltma operasyonu yani "vajinoplasti" işlemi olmak ve bilgilendirilmek istemektedir.
Peki vajina neden genişler?
Vajina, bağ doku ve kas dokusundan oluşan bir yapıdır. Bağ dokunun ana komponenti ise kolajendir. İlerleyen yaş, geçirilen vajinal doğumlar, gebelik, kürtaj ve benzeri müdahaleler gibi nedenler sonucunda bu bağ ve kas dokusu etkilenerek vajinada genişleme meydana gelebilir.
En sık genişleme nedeni ise vajinal yolla doğum yapmış olmaktır. Özellikle zor geçen doğumlar vajinanın kas ve bağ dokusunda yırtıklara yol açarak vajinada kalıcı şekilde genişlemeye neden olabilmektedir. Bazen de hiç doğum yapmamış, hatta gebe bile kalmamış kadınlarda da vajinal genişlemeye bağlı şikayetler görülebilir. Bu kadınların bağ doku yapıları genetik olarak zayıftır ve sonuç olarak vajina bağ dokusu elastikiyetleri de fazladır. Bu durum, cinsel ilişki sırasında vajinada bollaşma, gevşeme hissine neden olabilmektedir.
Cerrahi olarak vajina daraltma birçok farklı şekilde yapılabilmekle birlikte pratikte en çok kullanılan klasik arka onarım operasyonudur. Sonuç olarak vajinada istenildiği kadar daralma sağlanabilmektedir.
Vajinoplasti
Vajinanın yeniden eski sıkılığını kazandırmak amacıyla yapılan ameliyatlara ‘vajina daraltma ameliyatı’ veya ‘vajinoplasti operasyonu’ adı verilmektedir. Vajinal doğum esnasında genişler ve doğum sonrasında pelvik taban egzersizleri de yapılamamış ise tam olarak eski haline dönemez. Özellikle zor müdahaleli doğumlarda ve iri bebek doğurma öyküsünde vajinanın kas ve bağ dokusu ciddi hasar görebiliyor ve vajinada genişlemeye neden olabiliyor. Genişlemeye bağlı olarak da kişi kendisinde veya eşi ile cinsel birlikteliğinde sorunlar yaşamaya başlar. Bu durum da kişi çözüm amaçlı hekime başvurmak durumunda kalır.
Vajinoplasti operasyonları pek çok kadın doğum hekimi tarafından tarafından yapılmaktadır.
Vajinadan gaz kaçırma, ilişki sırasında ses gelmesi
Cinsel ilişki sırasında çıkan hoşnutsuz sesler, cinsel hazzı ve zaman içinde cinsel isteği olumsuz bir şekilde etkiler. Cinsel ilişki sıklığı gittikçe azalan çift zamanla aseksüel bir evliliğe veya birlikteliğe doğru gitmektedirler. Vajinadan gaz kaçırmaya bağlı ses gelmesi ilişki haricinde egzersiz, ağır kaldırma ve koşma sırasında da oluşabilmektedir. Bu nedenle sosyal hayatı olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle vajinal daraltma ameliyatları tercih edilebilmektedir.
Vajinoplasti sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Vajinoplasti; anestezi gerektiren ve ameliyathane şartlarında uygulanan bir işlemdir. Ameliyat sonrası dönemde hafif ağrı ve kanama beklenen durumlardandır. Postoperatif iyi bakım, önerilen şekilde pansuman yapılması ve ilaçların düzenli kullanılması ile iyileşmenin daha hızlı olmasına imkan sağlayacaktır. Ameliyat sonrası ilk 1 ay ağır egzersiz yapılması ve havuz, deniz kullanımı önerilmemektedir. Düzenli beslenme, sigara içilmemesi, bol su alımı ve istirahat ile yara iyileşmesi iyi olacaktır. Ameliyat sonrası ilk cinsel birliktelik ise genellikle 6 hafta sonrasında önerilmektedir.
Bu tür şikayetleriniz mevcut ise ertelenmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olunuz.
Sizin de bu tür şikayetleriniz varsa Ankara Eryaman'da kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak hizmet vermekte olan Op. Dr. Fatma Yazıcı Yılmaz kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız