Telefon
WhatsApp
Online Randevu
p"> Harita

Gebelik Tarama Testleri Ankara

  • Anasayfa
  • Gebelik Tarama Testleri Ankara

Gebelik Tarama Testleri Ankara

     GEBELİKTE TARAMA TESTLERİ

     Gebelikte tarama testleri (ikili tarama testi, üçlü tarama testi, dörtlü tarama testi ve Fetal DNA testi); gebelik takibi süresince belirli haftalarda yapılarak bebeğin sağlığı ve gelişimi hakkında önemli bilgiler elde edilmesine olanak sağlar. Bu testlerin yapılış amacı; bebeğin kromozom anomalili bir çocuk olup olmama ihtimali hakkında bilgi edinmektir. Ancak unutulmamalıdır ki tarama testleri ile kromozom anomalili tüm bebekler saptanamayabilir. Diğer taraftan tarama testleri bebeğin sahip olabileceği yapısal anomalileri (sakatlıkları) göstermez.

     Gebelikte uygulanan tarama testlerinin anne adayına veya bebeğe yönelik direk bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak testten elde edilen sonuçlar neticesinde girişimsel müdahale (amniyosentez, CVS) yapılması tercih edilebilir.

     Gebelikte yapılan 2’li, 3’lü ve 4’lü tarama testleri ve Fetal DNA testi bize bebeğin kromozom bozukluğu hakkında olası sonuçlar verirken; CVS ve Amniyosentez testleri ise bebeğin anomalisi hakkında kesin bilgi veren tanısal testlerdir.

     Gebelikte 2’li Tarama Testi

     2’li tarama testi, bebeğin belirli kromozom bozukluklarına yönelik riskini belirleyen bir tarama testidir. Gebeliğin 11-14’üncü haftalar arasında bebeğin ense kalınlığı ölçümü ve annenin hormon değerlerine yönelik yapılan bir dizi çalışmayı içerir. Yapılan test sonucu bebeğin anomali riskinin yüksek çıkması, bebekte kesin olarak kromozom bozukluğu olduğu anlamına gelmez. Bu durumda anne adaylarına daha ileri düzeyde tanısal test yapılması önerilir. Diğer taraftan ikili tarama testinde anomali riskinin düşük bulunması başka bir ifadeyle testin negatif olması bebekte kromozom bozukluğu olmadığını garanti etmez. Sadece normal değerlere göre yapılan karşılaştırmada bebeğin anomali riskinin daha fazla olmadığını bizlere gösterir.

     Gebelikte 3’li ve 4’lü Tarama Testi

     3’lü ve 4’lü tarama testleri, bebeğin sinir sistemi gelişimi kusurlarını ve kromozom bozukluklarına yönelik riskini belirleyen bir tarama testleridir. Gebeliğin 15-20’inci haftaları arasında yapılır. En doğru sonuçların elde edilmesi açısından genellikle 16-18’inci haftalar arasında yapılmalıdır. 3’lü taramada; anne adayından alınan kandaki hormon değerlerine [hCG , E3 (estriol), AFP (alfa feto protein)], 4’lü tarama için bunlara ek olarak dimerik inhibin –A  (DİA) bakılmakta ve bebeğin ultrason ölçümleri yapılmaktadır. Test sonuçlarında riskin yüksek çıkması bebeğin sağlıksız olduğu anlamına gelmez, bu durumda ileri düzey test yapılması önerilir.

     Fetal DNA Testi (NIPT)

     Gebeliğin başlangıcından itibaren bebeğe ait bir takım hücreler anne adayının kan dolaşımına girmektedir. Fetal DNA testi ile anneden alınan kanda bebeğe ait hücreler tespit edilir ve bu hücrelerin kromozom yapısı araştırılır. Sağlıklı bir sonuç alabilmek için anne kanında tespit edilen fetüs DNA’sın belirli bir oranda olması gerekir. Bu nedenle gebeliğin 10’uncu haftasından itibaren yapılması önerilir. Bebeğin kromozom anomalisine yönelik riskin erken haftada belirlenmesine olanak sağlar. 2’li ve 3’lü tarama testlerine göre daha fazla güvenilirlik düzeyi vardır. En önemli avantajı ise girişimsel bir müdahale gerektirmediği için uygulamaya bağlı olarak herhangi bir komplikasyon ihtimali veya düşük olma riski yoktur.

     Tarama testleri sonucu bebeğin anomali riskinin yüksek çıkması sonucunda tanısal testlerin yapılması önerilir. Bu testler; bebeğin eşinden (plasenta) küçük bir parça alınmasıyla yapılan koryon villus örneklemesi (CVS) ya da bebeğin suyundan bir miktar alınmasıyla yapılan amniyosentez işlemidir.  CVS işlemi genellikle 11-14’inci haftalar arasında yapılırken amniyosentez ise 15-20’nci haftalar arasında yapılır. Bu tetkikler sonucunda düşük ihtimalinde bir miktar artış olmakla beraber yeterli düzeyde hücre elde edildiyse kesin tanı konulur.

     Özetle; anne adayları bebeğinin kromozom anomalisine yönelik riskini öğrenmek için öncelikle tarama testi, riskin yüksek çıkması durumunda ise kesin bilgi sahibi olmak için tanısal test yaptırmalıdır. Eğer anne adayı için yapılan bu test sonuçları gebelik seyrinde bir şey değiştirmeyecekse herhangi bir test yaptırmayadabilir.

     Ankara’da gebelik takibiniz süresince yapılacak tarama testleri için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Fatma Yazıcı Yılmaz'a başvurabilir, kendinizi ve bebeğinizi bize emanet edebilirsiniz.